КРИМІНАЛ

СОРОК ГРАДУСІВ У «ТІНІ»

З 1 липня через запровадження нових ставок акцизного збору суттєво подорожчала алкогольна продукція. Втім, фахівці МВС небезпідставно вбачають, що цей захід, проведений з метою наповнення державного бюджету, може мати і протилежний результат, а саме розширення виробництва «лівої» горілки і розквіт самогоноваріння.

Нині кошти від сплати акцизного збору та інших податків на виробництво, реалізацію спирту й алкогольної продукції забезпечують до 20% надходжень до державного і місцевих бюджетів. Можливо, цей відсоток збільшать нові акцизні ставки, оскільки нинішнє підвищення — не межа. Адже з 1 листопада планується 50-відсоткове збільшення ставок на важкі дистиляти, а починаючи з 2010 року — проведення індексації ставок акцизного збору на етиловий спирт і алкогольні напої залежно від індексу споживчих цін.
Однак через низьку купівельну спроможність населення, яке ймовірно віддаватиме перевагу сурогату, підприємства лікеро-горілчаної галузі нестимуть величезні збитки, а їхні керівники, навіть не схильні до злочинних оборудок, аби забезпечити свої статки, використовуватимуть у «тіні» вільні виробничі потужності для виготовлення необлікованої й дешевшої горілки. Щодо її реалізації, то це для «тіньовиків» не проблема, адже далеко не більшість населення країни отоварюється у великих супермаркетах, де здебільшого не ризикують виставляти на полиці фальсифікат. Водночас, скажімо, у 2007 році понад 25 відсотків алкогольних напоїв реалізовували за цінами, нижчими від мінімальних, економічно обґрунтованих, що наводить на певні роздуми.
Контроль за виробництвом, обігом спирту та алкогольної продукції перебуває у компетенції концерну «Укрспирт», до складу якого входять вісім обласних державних об'єднань спиртової та лікеро-горілчаної промисловості, 85 підприємств із державною формою власності та 23 асоційованих члени з різними формами власності. Шляхи вдосконалення цієї сфери господарювання неодноразово розглядали, зокрема, на засіданнях РНБО. Однак «тінь» ніяк не вдається «осяяти світлом».
За свідченням фахівців Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, упродовж останніх років «тіньова» складова ринку спирту та алкоголю скоротилася і нині тримається на рівні 25–30 відсотків. Цього року з незаконного обігу вилучено 3,6 млн. шт. підроблених акцизних марок, 121 тис. літрів спирту, 850 тис. пляшок фальсифікованого алкоголю, ще 640 тис. пляшок фальсифікату не допущено до легального обігу.
Окрім того, правоохоронці виявили 872 факти незаконного обігу спирту й алкоголю, а також 528 злочинів у цій сфері. Припинено діяльність 38 підпільних гуралень з виробництва алкогольного сурогату. У причетності до виготовлення «лівого» спирту викрито посадовців восьми спиртозаводів у Київській, Чернівецькій, Тернопільській, Хмельницькій областях. Виготовлення необлікованої горілки зафіксовано на 12 офіційних підприємствах.
— Стан забезпечення державного контролю за виробництвом і обігом спирту лишається незадовільним, а «тінізація» та прихована приватизація, що постійно поглиблюються, призводять до значних ризиків і загроз національній безпеці України,— зазначає начальник ДДСБЕЗ МВС України Леонід Скалозуб.— Звернімося до даних минулих років. У 2007 році, порівняно з 2006-м, виробництво етилового спирту скоротилося на сім відсотків, зате виробництво горілки збільшилося на вісім, а коньяків — на 30 відсотків. Позаторік вироблено спиртовмісної тари на 34 млн доларів, а задекларований експорт становив 9 млн. доларів. Слід зауважити, що вартість експортованого декалітра спирту в середньому на 7 грн менша, ніж його ціна на внутрішньому ринку. В обігу постійно знаходиться значна частка необлікованого спирту, з якого виробляють значно дешевшу горілку через несплату податків. Серед підприємств галузі збитковими є 33 заводи. У першому кварталі поточного року виробничі потужності спиртозаводів були використані лише на 53 відсотки, виробництво спирту зменшилося на 12 відсотків, зате виробництво горілки зросло на 16 відсотків, сягнувши дев'яти мільйонів декалітрів. Тож зрозуміло, що нерентабельні підприємства утримуються лише з метою виготовлення на них «лівака».
Крім незаконного виготовлення і продажу алкогольної продукції, розкрадання спирту, поширеними правопорушеннями у цій сфері є фальшування марок акцизного збору, ухилення від сплати податків і незаконне відшкодування ПДВ, неоприбуткування товарно-матеріальних цінностей посадовцями підприємств.
Приміром на Хмельниччині викрито посадових осіб приватного підприємства, котрі сфальшували документацію і, таким чином, поцупили з ДО «Хмельницькспирт» 57 т технічного денатурованого спирту вартістю майже півтора мільйона гривень, а посадовці спиртозаводу у Чернівецькій області упродовж місяця спромоглися вкрасти понад 5 тис. декалітрів спирту на загальну суму 3,5 млн гривень. На Київщині порушено кримінальну справу проти ділків одного з ТОВ, на складських приміщеннях якого виявили 42 тисячі пляшок фальсифікату та 68 тисяч підроблених акцизних марок. В Одесі працівники міліції затримали «на гарячому» трьох місцевих жителів, які намагалися продати понад мільйон фальшивих акцизних марок за 81 тис. доларів. Марки виготовляли в Туреччині й контрабандно ввозили в Україну.
Підпільна спиртогорілчана індустрія давно трансформувалася у мафіозну структуру, де є організатори, виконавці й, звичайно, «дах» в особі представників контролюючих органів. Нещодавно Шевченківським судом столиці до позбавлення волі на строк від одного до трьох років засуджено групу працівників ДПА Київської області, на рахунку яких понад 40 фактів хабарництва. Здирники збирали данину з підприємців за надання дозволів і ліцензій на торгівлю підакцизними товарами.
— На нашу думку, широкий простір для махінаторів відкривають організаційно-кадрові та нормативно-правові прорахунки, а саме призначення «випадкових людей» на керівні посади державних спиртових заводів за партійною приналежністю і за допомогою хабарів, що сплачують відповідальним особам облдержадміністрацій та концерну «Укрспирт». Під час перевірок правоохоронними і контролюючими органами виявлено протиправні оборудки з майном на державних підприємствах спиртової галузі «Ковалевський горілчаний завод», «Львівський виноробний завод фірми «Укрвино», лікеро-горілчаних заводах у Запоріжжі, Кременчуці, Сумах, Золотоноші, Луганську,— розповідає Леонід Скалозуб.— Поліпшити ситуацію можна лише шляхом посилення контролю з боку МВС та інших відомств за процесами інвентаризації та обігом акцизних марок, а також фінансово-господарською діяльністю підприємств. Не завадило б провести технічне оснащення спиртозаводів електронними обліковими приладами. І найголовніше — посилити тиск на кримінальні структури, які забезпечують контрабандне надходження в Україну спирту і фальшивих акцизних марок. Наразі основними постачальниками реекспортованого «тіньового» спирту є Польща, Австрія, Словаччина, Угорщина.
Безперечно, підпільна горілка менш спустошлива для гаманця, але не слід забувати, що «дешева рибка — погана юшка». Її виготовляють незаконно, тому можуть порушуватися стандарти, технічні умови, рецептура, регламенти і технологічні інструкції виробництва. У цій ситуації важливо, щоб не лише держава не втратила запланований прибуток, а й громадяни не позбулися здоров'я чи навіть життя.

Юрій САХНО
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ГОРЕ-МИСЛИВЕЦЬ ПЕРЕПЛУТАВ ДІВЧИНУ ІЗ ЗАЙЦЕМ
  • ПОРНОГРАФІЯ СТОП!