СПОРТ

ТРЕНУВАННЯ ПЕРЕД СУПЕРКУБКОМ
Сьогодні відбудеться жеребкування групової стадії другого за престижністю футбольного євротурніру — Ліги Європи. Напередодні ввечері про своїх суперників у групі дізнався єдиний український представник в елітарній Лізі чемпіонів УЄФА — київське «Динамо».

Перші втрати сталися в змаганні, що заступило Кубок УЄФА — «Ворскла» вже в першій зустрічі плей-оф Ліги Європи зазнала нищівної поразки від португальської «Бенфіки» з рахунком 0:4, тому вчорашній матч-відповідь у Полтаві мав для підопічних Миколи Павлова суто престижне значення. Лісабонський клуб не став зважати на результат першої гри, тому в Україну теж делегував основний склад.
Першим оформив вихід до групового раунду Ліги Європи донецький «Шахтар». Перед сьогоднішнім побаченням з каталонською «Барселоною» в матчі за Суперкубок Європи підопічні Мірчі Луческу провели два поєдинки з турецьким віце-чемпіоном «Сівасспором». Ігри виявилися «тренуваннями з підвищеною відповідальністю». Уже на виїзді, коли гірники виступали основним складом, питання про переможця пари було знято — рахунок 0:3 додаткових коментарів не потребує. Початок легкій перемозі на виїзді вже на 6-й хвилині поклав Олексій Гай, який безперешкодно добив м'яч у ворота, перебуваючи просто в центрі штрафного майданчика. Перед цим Ілсіньйо пробивав, перебуваючи під кутом до воріт Майкла Петковича. Надалі гості впевнено контролювали перебіг гри, але рахунок змогли довести до розгромного лише наприкінці зустрічі. На 76-й хвилині Джуліус Агахова відпасував уздовж лінії штрафного майданчика на Ілсіньйо. Удар бразильця не був бездоганним, та голкіпер діяв неоковирно, пропустивши м'яч просто по центру воріт. Контрольного удару на 87-й хвилині завдав Василь Кобин, який замкнув простріл Развана Раца.
Донецький поєдинок через підготовку «Шахтаря» до матчу з «Барселоною» відбувся на два дні раніше за решту зустрічей-відповідей плей-оф Ліги Європи. І господарі, і гості вже розуміли, що в груповому турнірі гратимуть донецькі футболісти, тому турки привезли до столиці Донбасу всього 15 гравців, до того ж обидві команди грали напіврезервними складами. Визначальними стали дії Даріо Срни, який зустріч у Сівасі пропускав через дискваліфікацію. І в першому, і в другому таймі хорват змусив опонентів порушувати проти себе правила в межах штрафного майданчика. Італійський рефері Маттео Трефолоні призначив два пенальті, котрі реалізували Жадсон і Луїс Адріано, який повернувся до складу гірників після травми. Загальний рахунок двоматчевого протистояння 5:0 чітко характеризує різницю в класі української і турецької команд.
А от українсько-австрійські зустрічі в Лізі Європи були набагато важчими для клубів нашої прем'єр-ліги. «Металіст» невпевнено розпочав у Граці матч проти «Штурма». У підопічних Мирона Маркевича в першому таймі не виходило майже нічого, і кілька разів харків'ян врятувала хіба що випадковість. Та на 31-й хвилині господарям вистачило майстерності — Муратович вивів Байхлера на побачення з Олександром Горяїновим, і голкіпер був безсилий — 1:0. На щастя, в роздягальні Мирон Маркевич знайшов потрібні слова, і по перерві бронзові призери чемпіонату України заграли дисциплінованіше. А на 76-й хвилині харків'янам вдалося забити самим. Жажа Коельйо, який відновився після ушкодження, на межі офсайду віддав передачу на Дениса Олійника (австрійцям здалося, що положення поза грою таки було), і форвард використав свій шанс — 1:1. Результативна нічия на виїзді — ніби й непогано, але вітчизняні вболівальники вже звикли до дещо агресивнішого «Металіста» в єврокубках.
Ще важче було напередодні оформити вихід до групової стадії Ліги Європи донецькому «Металургу», адже підопічні Ніколи Костова внічию з рахунком 2:2 зіграли на власному полі. Віденська «Аустрія» забила першою — на 7-й хвилині словенський ветеран Міленко Ачимович зі штрафного поцілив просто у «дев'ятку». Минуло десять хвилин, і Маріо Сержіо навісив з правого флангу на голову Кінгслі — 1:1.
Попри відчутну перевагу господарів на початку другого тайму вперед знову вийшли віденці, відзначився Діабанг, який згодом отримав червону картку. Граючи в більшості, донеччани спромоглися вже на доданих арбітром хвилинах зрівняти рахунок — гол в активі Велізара Димитрова.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРША ВТРАТА ГАЗЗАЄВА
  • «ДЕРЕВ’ЯНІ» МЕДАЛІ БЕРЛІНА
  • ПОРЯТУНОК І ВІДСТАВКА