РОЗМАЇТТЯ

АНТИЧНИЙ ПАРФЕНОН У ДАВНИНУ БУВ РІЗНОБАРВНИМ
Мармурові скульптури і фриз знаменитого грецького античного храму Парфенон у давнину були розфарбовані, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на науково-популярний журнал «New Scientist».

Дослідник Джованні Веррі виявив залишки фарби на знаменитих мармурових творах, які зберігаються в Британському музеї з 1816 року. З'ясувалося, що пасок на статуї богині-вісниці Посейдона Іріди, зображення хвилі за спиною бога сонця Геліоса, що встає з моря, та плащ богині Діони колись були синіми.
Найпоширенішим в античності пігментом була так звана єгипетська синя фарба. Щоб виявити її сліди на рівному білому тлі пам'яток, Веррі опромінював їх інтенсивним червоним кольором. В цьому випадку частинки фарби, яка ще залишилися на мармурі через два з половиною тисячоліття, «вбирають» червоне світло і випускають інфрачервоне випромінювання, яке можна побачити через спеціальну камеру.
Представник Британського музею Іан Дженкінс вважає, що в пам'ятниках Парфенона використовували здебільшого червону і синю фарби, через які просвічував природний відтінок мармуру, а також позолоту.
Додамо, що в новому музеї афінського Акрополя вивезені до Великої Британії пам'ятки представлені копіями. На початку ХІХ століття їх буквально виламали зі знаменитого храму за наказом британського дипломата лорда Елгіна, який отримав на вивіз цінностей дозвіл тодішньої оттоманської влади. Сучасна Греція називає ці дії «культурним грабунком» й вимагає повернути скарби Парфенона до Афін, де їх створено.

У ПЕКІНІ З'ЯВЛЯТЬСЯ«ЖІНОЧІ ВАГОНИ» МЕТРО
Влада китайської столиці планує створити окремі «жіночі вагони» в столичному метро, щоб захистити пасажирок від домагань у транспорті, повідомляє РІА «Новости».
Пекінські депутати підготували відповідний законопроект і сподіваються, що незабаром він буде схвалений. За твердженням авторів документа, у столичній підземці «сексуальних домагань зазнає понад 40% пасажирок».
«Створення окремих вагонів для жінок є вкрай важливим для становлення культурного суспільства», — зазначають вони.
За сексуальні домагання в КНР почали карати не так давно: 1 грудня 2005 року набрала чинності нова редакція закону про захист прав жінок. Перше покарання за це правопорушення призначено китайським судом торік у липні.
Одночасно китайські законодавці обговорюють імовірність заборони на домагання стосовно чоловіків. Це юридично виправдано через необхідність зрівняти в правах представників сильної і слабкої статі, запевняють депутати.
Скільки чоловіків «страждають» від докучань представниць слабкої статі в метро, статистика замовчує.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • ФАКТ