СПОРТ

ДВІ ШТАНГИ І ПОЦІЛУНОК ФОРТУНИ
Футбольна збірна України перетнула екватор відбірного турніру чемпіонату світу 2010 року. Формально план, який головна команда країни мала на два червневі матчі проти хорватів і казахстанців, виконано. Стратегічно важлива нічия в Загребі, прогнозована домашня перемога над аутсайдером групи 6. Та запитань виникло більше, ніж футболісти в синьо-жовтій формі могли дати відповідей.

«Шевченків міф» збірної України
Коли найкращі вітчизняні футболісти збираються перед черговими відповідальними поєдинками на тренувальній базі в Кончі-Заспі, скептики знову заводять свою улюблену пісню про багаторічного лідера збірної України Андрія Шевченка: навіщо, мовляв, його запрошувати, він і в «Челсі» не потрібен, і в «Мілані» не грає. Шевченко щоразу відповідає грою — він забив і на «Уемблі», і на «Максімирі». При цьому клубні негаразди відчутно змінили тип його поведінки на полі і поза ним: Андрій уже не показує руками напрям і не розповідає партнерам, куди їм іти і що робити. Він просто сам якісно виконує свою роботу.
У поєдинку з хорватами Шевченко вийшов у стартовому складі. Компанію форварду склали воротар П’ятов, захисники Мандзюк, Кучер, Чигринський і Шевчук, півзахисники Тимощук, Гай, Ротань і Назаренко, поруч з Андрієм діяв Артем Мілевський.
Наставник «картатих» Славен Білич випустив на поле таких футболістів: Руньє, Шимунич, Роберт Ковач, Чорлука, Праньїч, Ракитич, Петрич, Модрич, Срна, Юрич, Олич.
Перший же небезпечний штрафний у виконанні хорватів став результативним. На другій хвилині Даріо Срна отримав право на виконання удару приблизно за двадцять три метри від воріт свого одноклубника Андрія П’ятова. Голкіпер «Шахтаря» мав би знати всі секрети Даріо, та вдало відбити м’яч наш співвітчизник не зміг. Першим на добиванні був Младен Петрич, тож відповідальність за гол з Андрієм П’ятовим можуть розділити і захисники «синьо-жовтих».
На щастя, лідерство хорватів у цій зустрічі було недовгим. Уже на 13-й хвилині українці змогли провести зразково-показову атаку, під час якої партнери знайшли на лівому фланзі Руслана Ротаня. Півзахисник майстерно навісив, а оборонці господарів у цей момент проспали ривок Андрія Шевченка, який головою з кількох метрів розстріляв ворота Ведрана Руньє. Хтозна, чи не забив би Шевченко ще, та в середині першого тайму Андрій залишив поле через травму.
В одному з наступних епізодів норвезький рефері Терьє Хауге міг би призначити пенальті у ворота збірної Хорватії, коли в штрафному майданчику нечемно обійшлися з Артемом Мілевським, але такою, мабуть, є наша карма в протистоянні з цією балканською командою: у пам’ятних матчах плей-оф 1997 року сумнівні рішення на користь хорватів ухвалював інший норвежець — Руне Педерсен.
Надалі і в першому таймі, і на початку другої 45-хвилинки підопічні Олексія Михайличенка впевнено контролювали перебіг матчу. Цей часовий проміжок закінчився голом у ворота хорватів. На 54-й хвилині Сергій Назаренко з флангового штрафного навісив на ближню стійку, а Олексій Гай головою класно зіграв на випередження — 1:2.
Прикро, та втримати перемогу наші співвітчизники не змогли. На 69-й хвилині біля штрафного майданчика Лука Модрич зіграв у стінку з партнером й, отримавши м’яч у відповідь, вийшов на ударну позицію. Дмитро Чигринський, який намагався завадити, лише допоміг хорватові — після рикошету Андрій П’ятов був безсилим.
У наступні двадцять з лишком хвилин господарі були набагато ближчими до перемоги. Двічі українців рятувала стійка, бездоганно діяв наш голкіпер. Нічия з рахунком 2:2 на полі основного суперника є, безумовно, позитивним результатом. Тепер боротьба з хорватами стає заочною.

Трилер, що не став страхіттям
Після двох нічийних результатів у матчах збірних України і Хорватії (нагадаю: у Харкові минулої осені суперники забити не змогли) змагання за другу позицію в шостій відбірній групі нагадує внутрішньоукраїнське протистояння «Динамо» і «Шахтаря»: визначальним стає не те, як команди грають між собою (тут сили приблизно рівні), а те, як опоненти виступають у поєдинках із середняками й аутсайдерами.
Перший шанс випередити хорватів за різницею забитих і пропущених м’ячів наші футболісти отримали в середу. Здавалося б, суперник для цього був більш ніж зручним. Команду Казахстану нещодавно в Алмати з рахунком 5:1 декласувала збірна Білорусі, яка поки що й сама зірок з неба європейського футболу не хапає. До того ж, німецький наставник Бернд Шторк отримав від казахстанських футбольних чиновників карт-бланш — він готує збірну до відбору чемпіонату Європи 2016 року, тому активно залучає молодих гравців.
Та всупереч передматчевим припущенням, перемогу збірна України буквально видряпала. Склад на домашню гру змінився відчутно: у воротах Богуш, польові граці Мандзюк, Русол, Чигринський, Шевчук, Гай, Тимощук, Ротань, Назаренко, Мілевський, Воронін.
Після безголевого стартового натиску українці заспокоїлися і на 18-й хвилині отримали гол у свої ворота. У завершальній фазі атаки всього двоє казахстанців пошили в дурні шістьох українських футболістів. Після серії рикошетів м’яч від голови Нусербаєва опинився в сітці.
На щастя, Сергій Назаренко, як і у виїзному поєдинку, оформив дубль. На 33-й хвилині він зі штрафного «зняв павутиння» у «дев’ятці» воріт гостей, а на 47-й хвилині після майстерної передачі Артема Мілевського забив з гри.
Українці безуспішно атакували ще протягом півгодини, а останню десятихвилинку молоді футболісти з Казахстану можуть сміливо занести собі в актив. Кілька вчасних замін дали можливість створити небезпечні ситуації поблизу воріт П’ятова, й українцям неабияк пощастило, що ганебний за перебігом поєдинок не перетворився на провальний за результатом. Коли арбітр зустрічі дав фінальний свисток за рахунку 2:1, всі українські вболівальники полегшено зітхнули — мовляв, і далі боремося з Хорватією.
У суботу і середу в нашій групі відбулося ще кілька матчів: Білорусь — Андорра 5:1, Казахстан — Англія 0:4, Англія — Андорра 6:0.
Англійцям, які мають 21 очко після семи матчів, для офіційного оформлення путівки на чемпіонат світу залишилося набрати три бали. Футболістам туманного Альбіону це буде приємно зробити дев’ятого вересня, коли до Англії завітають принципові опоненти — хорвати, які не пропустили Бекхема і компанію на попередній чемпіонат Європи. Перед цим матчем хорвати двічі зіграють з білорусами, а завершать відбір у Казахстані.
Однакову з хорватами кількість очок (по 11 після шести ігор) мають тепер й українці. У наших футболістів календар зручніший — дві зустрічі з Андоррою, а також поєдинки на виїзді з білорусами і вдома з англійцями. Втім, права на помилку немає — будь-якою конкуренти охоче скористаються. Не варто забувати і про білорусів — з 9 очками після п’ятьох матчів вони на четвертому місці.
також у паперовій версії читайте:
  • ПЕРШІ ЛАСТІВКИ
  • ПІДКОРЕННЯ ПАРИЖА