СПОРТ

КУБОК УЄФА: УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКИЙ ФІНАЛ
Двадцятого травня стадіон «Шюкру Сарачоглу» в Стамбулі прийматиме фінал останнього в історії футболу розіграшу Кубка УЄФА. З наступного сезону другий за престижністю європейський клубний турнір трансформується в Лігу Європи, тож стамбульський поєдинок набуває особливого значення. Уже тепер можна стверджувати: хоч би з яким рахунком закінчився вирішальний матч, тріумфуватиме 20 травня український або німецький клуб — «Динамо» чи «Шахтар», «Гамбург» чи «Вердер».

Шлях вітчизняних грандів до першого (і останнього!) в історії українського півфіналу Кубка УЄФА виявився на диво легким. Французькі опоненти киян і донеччан пропустили у свої ворота сім м'ячів, спромігшись у відповідь аж на один. Та коли в «Парі Сен-Жермена», з яким зустрічалося київське «Динамо», й справді відчутною є ігрова криза, то марсельський «Олімпік» у проміжку між іграми з «Шахтарем» вийшов на першу позицію у внутрішній першості, а після завершення міжнародного протистояння ще й збільшив свою перевагу над чинним чемпіоном Франції «Ліоном».
Обидва французьких клуби провели чудові, з огляду на рівень гри, поєдинки на своїх полях. Лише усмішка фортуни і прекрасна реакція голкіпера Станіслава Богуша врятували «Динамо» від поразки в першому чвертьфінальному матчі, що відбувався в Парижі. Рахунок 0:0 залишив командам приблизно однакові шанси на вихід до півфіналу. При цьому динамівцям, можливо, було навіть психологічно важче: варто пропустити на домашньому стадіоні — і забивати потрібно удвічі більше. Та вже на четвертій хвилині песимізму в прихильників українського клубу значно поменшало: Артем Мілевський поблизу штрафного майданчика віддав коротку передачу на Ісмаеля Бангуру, гвінейський форвард на замаху обіграв захисника парижан Саммі Траоре і метрів з вісімнадцяти точнісінько пробив у кут воріт — 1:0. У цьому епізоді здалося, що голкіпер «ПСЖ» Мікаель Ландро момент удару «проспав».
А на 16-й хвилині він підтвердив, що й справді погано відпочив перед матчем — по-волейбольному невловним рухом безневинну «свічку» над воротарським майданчиком Ландро перетворив на гол. Воротарі не так уже й рідко пропускають курйозні м'ячі. І досі в багатьох перед очима стоїть гол Шевченка — Філімонова в принциповому матчі Росія — Україна наприкінці 90-х років, але ж тоді хоча б удар був хитрющим! Уболівальники зі стажем пригадають матч єврокубків 1980-х «Селтик» — «Динамо», коли Віктор Чанов, рукою вводячи м'яч у гру, влучив у спину шотландському форварду й отримав гол у свої ворота... Але такого, як зробив Ландро, бачити ще не доводилося!
Після цього можна було стверджувати: гру зроблено, французи знітилися, і динамівці могли б виграти зі значно переконливішою перевагою, ніж це сталося. У другому таймі на ще один гол перетворився штрафний у виконанні Алієва — Олександр класно пробив, Ландро відбив перед собою, й Огненові Вукоєвичу залишалося тільки добити м'яч у порожній кут. Рахунок 3:0 став остаточним.
Суперник динамівців у півфіналі визначався в протистоянні «Шахтаря» й «Олімпіка». Гірники зробили вагому заявку на успіх ще в першому поєдинку, коли переграли марсельців на власному полі з рахунком 2:0. За хвилину перед тим як наприкінці першого тайму Томаш Хюбшман відкрив рахунок, фортуна відвернула гол у ворота донеччан — у контратаці пробивав Мамаду Ньянг, але гірників врятувала штанга. У наступній атаці Даріо Срна класно прострілив, а Хюбшман з другої спроби переграв голкіпера Стіва Манданду. У другому таймі прекрасну бразильську комбінацію, у якій взяли участь Фернандіньйо і Луїс Адріано, несильним і точним ударом у протихід воротареві завершив Жадсон.
У матчі-відповіді перевага французів була тотальною, вони завдали незчисленну кількість ударів у площину воріт П'ятова, але то голкіпер діяв бездоганно, то захисники завадили, то влучності господарям забракло... Натомість «Шахтар» скористався єдиною можливістю — не нагодою навіть — напівшансом. Фернандіньйо і Жадсон зіграли в «стіночку», і перший з них у супроводі захисника намагався наздогнати м'яч. Удалося це зробити в межах штрафного майданчика поблизу лінії воріт. Ніхто, зокрема й голкіпер Манданда, не вірив, що небезпека зберігається. Та Фернандіньйо встиг пробити раніше, ніж м'яч вийшов за межі поля, і сфера полетіла точнісінько між плечем воротаря і штангою!
«Олімпік» зміг зрівняти рахунок ще в першому таймі — Бен-Арфа з близької відстані переграв П'ятова. Після перерви хвилина по хвилині «Шахтар» наближався до півфіналу. Це відчували й марсельські футболісти, у яких що ближче до фінального свистка, то все більше опускалися руки і втомлювалися ноги. На доданих арбітром хвилинах гірники провели зразково-показову контратаку, і Луїс Адріано нарешті реалізував вихід сам на сам. «Шахтар» отримав не зовсім логічну, але від того не менш приємну перемогу з рахунком 2:1.
Німецькі клуби переграли своїх суперників не так переконливо, як українські. «Вердер» після домашньої перемоги над італійським «Удинезе» з рахунком 3:1 на виїзді зіграв унічию — 3:3. «Гамбург» вдома також переграв з рахунком 3:1 англійський «Манчестер Сіті», а в гостях поступився — 1:2.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗУПИНКА ЧЕМПІОНСЬКОГО ПОТЯГА
  • ПРОВАЛ І ВІДСТАВКА