УКРАЇНА І СВІТ

ТАЛІБИ ПІДВИЩУЮТЬ СТАВКИ
Весна — час активізації афганських партизанів. Так було за радянської військової присутності в цій країні, ця традиція зберігається донині. Розвідка країн НАТО переконана, що найближчими місяцями слід очікувати на активніші дії афганських талібів. Тому на недавньому ювілейному саміті Альянсу вирішено збільшити чисельність його військового контингенту в Афганістані. Безпосередньою метою цього кроку є проведення запланованих на серпень поточного року президентських виборів у цій країні.

Звісно, сам собою цей факт не свідчить про остаточну «демократизацію» Афганістану. Місцеве суспільство досі живе в умовах середньовіччя, хоча від початку американської антитерористичної операції у 2002 році в країні відбулися певні культурні зрушення. Жінки знову мають право працювати. «Ліберальнішим», за місцевими мірками, стало повсякденне життя, принаймні в Кабулі. Втім, таліби використовують факт публічного показу «аморальних» індійських фільмів як доказ змови проти ісламу.
Нині американці шукають «поміркованих» талібів, аби, ймовірно, допустити їх до участі в серпневих виборах. Та навряд чи це вдасться зробити. Насамперед тому, що президент Афганістану Хамід Карзай вважає себе безальтернативним правителем країни. Створити йому «демократичну» конкуренцію буде непросто, навіть використовуючи всю військову міць НАТО. Щоправда, пуштуна Карзая вважають своїм запеклим ворогом представники багатьох інших пуштунських племен, які кочують територією сусіднього Пакистану. Тож пакистанський фактор залишається одним з визначальних для Афганістану. Невипадково спеціальний представник президента США з афганських питань Ричард Голбрук днями в Ісламабаді обговорював проблеми боротьби проти талібів. Однак не вирішеним є основне питання — хитке становище пакистанського президента Алі Асіфа Зардарі.
Прямий виклик йому кинув лідер пакистанських талібів Бейтула Махсуд, який погрожує новими терактами. Унаслідок цього нестабільною залишається ситуація на Хайберському перевалі, через який доправляється значна частина вантажів для військ НАТО в Афганістані. Крім того, минулого тижня стало відомо, що таліби спробували відкрити другий фронт у Британії. У Лондоні заарештовано десятьох громадян Пакистану, які готували теракти в британській столиці. Аналогічна загроза нависла й над Німеччиною. Тому не можна відкидати спроб талібів діяти як під час березневого теракту 2005 року на мадридському вокзалі, внаслідок якого іспанський уряд під тиском громадськості був вимушений вивести війська з Іраку.
Загалом стратегія талібів є досить простою, але від того вона не перестає бути менш ефективною. Талібська еліта добре розуміє, що здобути військову перемогу над НАТО неможливо. Але політична втома від нескінченої афганської війни, як це вже було у випадку з СРСР, може змусити союзні війська піти з країни. Тож талібам тільки й залишається, що зробити перебування чужоземних військових на території Афганістану нестерпним та погрожувати терактами в столицях країн НАТО. На жаль, такою самою ефективною стратегією боротьби з талібами Північноатлантичний альянс не володіє.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛІТИЧНІ ЗАВОРУШЕННЯ: ВІД ГРУЗІЇ ДО ШРІ-ЛАНКИ
  • ІРАКСЬКА ВЕСНА
  • НІМЕЧЧИНА ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ