БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЦІЛЮЩА ВОДА ФЕОФАНІЇВСЬКИХ ДЖЕРЕЛ
Є у південній частині Києва райський куточок, який іменується Феофанією. Райський, тому що тут можна почути спів птахів, побродити по траві або прогулятися лісом, насолодитися заспокійливими звуками неквапливого жебоніння джерел, покупатися в цілющих озерах.

З давніх-давен вважається, що Феофанія — це свята земля. Тому, мабуть, невипадково духовні отці вибрали колись цю землю для зведення Свято-Пантелеймонівського жіночого монастиря.
Найпопулярнішим у Феофанії є джерело, що на шляху від вулиці Лебедєва до Свято-Пантелеймонівського монастиря. Навіть у документах воно фігурує під назвою «Святе цілюще джерело» (хоча прикметник «святий» рідко вживається в діловій документації). Вважається, що його вода допомагає від багатьох хвороб. Підтвердженням того є численні розповіді мирян, а також давні перекази, пов’язані з чудовими випадками прозріння сліпих біля цього джерела, відомого також як джерело святого Пантелеймона.
З погляду затятого матеріаліста, секрет сили води з цього джерела важко пояснити. Вода як вода. Геологічно це найпростіший тип джерела, яке дренує поверхневі води. У мінеральному складі води теж немає нічого надприродного. Таких джерел на півдні Києва багато, але люди йдуть чомусь тільки до цього. І одужують. Як це назвати?! Дивом віри?! Чудесними властивостями води?
«Облаштування» місця цілющого джерела непоказне. Дерев’яний поміст для тих, хто прийшов по воду, невелика капличка з іконкою Пантелеймона-цілителя — це, мабуть, все, чим доповнила природну красу цього святого місця людська рука.
Незважаючи на велику скупченість люду біля джерела, тут надзвичайно тихо й спокійно. Кожен думає про своє — про те, що його сюди привело. У повсякденному житті стільки метушні й поспіху, що постояти мовчки біля цілющого джерела, замислитись над своїм життям, своїми вчинками, перемогами й прорахунками, над вічним, просто насолоджуючись спокоєм,— безцінне благо!

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ПРОСТО ПЕРЕВЕДЕННЯ СТРІЛОК...
  • СОНЦЕ ДЛЯ ЧОЛОВІКА
  • ШКІДЛИВІСТЬ «ФІЛОСОФІЇ ОДНОГО ДНЯ»