КРИМІНАЛ

КОНТРАБАНДІ — СТОП!

Протягом минулого тижня співробітники СБУ провели низку спецоперацій, спрямованих на протидію корупції та контрабанді, за результатами яких, зокрема, складено адміністративні протоколи про корупційні діяння стосовно народного депутата та багатьох високопосадовців.

Так, у Донецьку силами української спецслужби затримали «на гарячому» одного із заступників начальника Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій в Донецькій області, котрий вимагав 150 тисяч гривень хабара у місцевого підприємця.
В Одеській області порушено кримінальну справу проти співробітника Південної митниці й приватного підприємця, які причетні до контрабандного переміщення з Китаю товарів народного споживання в особливо великих розмірах. Зловмисники виготовили і надали до митних органів підроблені документи, що містили недостовірні відомості про кількість товарів, розмитнення яких потребує мінімальних платежів. Три контейнери з вантажем були затримані на автошляху «Овідіополь — Одеса», коли вони прямували з митного поста до складів приватного підприємства.
Як виявили правоохоронці, товар, що перебував у контейнерах, на митницю для оформлення не завозили, однак її співробітники зробили його митне оформлення. Під час їхнього огляду оперативники СБУ побачили, що замість заявлених у товаросупровідних документах манекенів, сумок і дорожніх пледів, у них було високоякісне шкіряне взуття та одяг. Вартість затриманого вантажу лише в одному контейнері становить понад мільйон гривень.
Крім того, Служба безпеки перекрила контрабандний канал постачання в Україну мобільних телефонів і запчастин до них. Протиправну схему ввезення товару намагалось використати одне зі столичних комерційних підприємств. Для ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів до державного бюджету імпортери в товаросупровідних документах декларували інші товари, занизивши реальну вартість вантажу вдесятеро. Вантажівку з контрабандою затримали на Київщині. Згідно з документами вантаж належить панамській фірмі, що імпортує в Україну комп’ютерне обладнання. На митному посту комерсанти заявили про вартість товару на суму лише 30 тисяч 857 доларів США.
За ретельного передогляду затриманого автомобіля правоохоронці виявили півтори тисячі мобільних телефонів і понад дві тисячі запасних частин до них на суму більш як 2 мільйони гривень. Крам, не зазначений у митних і товарних деклараціях, контрабандисти приховали під коробками з комп’ютерами.
Із комп’ютерами також пов’язана ще одна операція, проведена спецслужбою на Львівщині. Там оперативники затримали вантажівку з причепом, яка рухалась на адресу однієї з Харківських комерційних структур. Серед інших товарів у вантажі було понад 1700 одиниць «материнських плат» заявленою вартістю більш ніж 115 тис. грн. Однак, перевіряючи фактичну вартість зазначених комплектуючих до комп’ютерної техніки, правоохоронці спільно з торгово-промисловою палатою з’ясували, що реальна вартість товару становить майже мільйон гривень, а надані перевізником документи містили недостовірні дані.
Наступна оборудка, викрита оперативниками, стосувалася контрабанди технологічного обладнання, котре використовується під час експлуатації та ремонту залізничного рухомого складу, що належить Державній адміністрації залізничного транспорту «Укрзалізниця». Загальна вартість незаконно переміщеного через митний кордон товару сягала понад 5 млн грн. Установлено, що службові особи одного з українських комерційних підприємств за попередньою домовленістю із закордонним виробником внесли у митні документи неправдиві відомості й у такий спосіб налагодили ввезення в Україну готових приладів під виглядом окремих запчастин до них. Споживачами ввезеної продукції мали бути підприємства залізничного транспорту України. За попередніми підрахунками, підприємству-імпортерові вдалось уникнути сплати обов’язкових митних платежів на суму близько мільйона гривень.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • МИСЛИВЦІ ЗА НОУТБУКАМИ
  • НАРЕЧЕНИЙ З... ІНТЕРНЕТУ
  • ХРОНІКА ПРИГОД