УКРАЇНА І СВІТ

КОСМІЧНИЙ«КОРОК»
На початку космічної ери здавалося, що не скоро на навколоземній орбіті з'являться транспортні «корки». Однак завжди щось відбувається вперше. Минулого тижня над територією Красноярського краю в Росії на висоті 760 кілометрів зіштовхнулися американський і російський супутники. Унаслідок цього утворилася велика хмара «сміття».

Російський супутник вважали таким, що вже не діє, тому за ним не спостерігали. Американський належить до системи «Іридіум», яка обслуговує мобільний зв'язок. Недавній інцидент— не лише перший в історії випадок зіткнення непілотованих космічних апаратів, а й тривожний сигнал.
Важко собі уявити, яким буде орбітальний хаос поблизу Землі, коли реальністю стануть «космічні війни». Така ситуація загрожує не лише радіоактивним поясом навколо Землі, а й справжньою катастрофою.
Експерти не поспішають з висновками щодо нинішньої космічної аварії. Вони вважають так: оскільки американський апарат був у робочому стані, а старий російський військовий супутник «доживав віку», відповідальними за аварію більшою мірою є американці.
Однак показовим є й те, що цей інцидент не позначився на російсько-американських відносинах. Представники російської влади не стали висувати претензій, готуючись до першої зустрічі російського та американського президентів. Адміністрація Барака Обами також перебуває лише на етапі формування своєї стратегії щодо Росії.
Кремль подає відповідні сигнали. Росія, зокрема, готова у квітні на саміті з НАТО обговорювати питання залучення російської військово-транспортної авіації для перевезення військових вантажів до Афганістану. Військовий бюджет Росії нинішнього року буде секвестрований на 15 відсотків— до 1,17 трильйона рублів.
Сполучені Штати тим часом переглядають графік створення системи протиракетної оборони на території Польщі та Чехії. Колишній посол США в Москві, а нині заступник державного секретаря Гілларі Клінтон — Ніколас Бернс не відкидає можливості залучення до проекту протиракетної оборони не тільки американських союзників у НАТО, а й Росії.
Правда, проти будь-якої російської участі послідовно заперечують поляки. Тож інцидент у космосі може засвідчити, що Росія та США готові продемонструвати добру волю і відкрити нову сторінку в історії двосторонніх відносин.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІЗИТ ДО КАНАДСЬКИХ ПАРТНЕРІВ
  • ПОРЯТУНОК АМЕРИКИ
  • ЮВІЛЕЙ ІСЛАМСЬКОЇ РЕВОЛЮЦІЇ
  • ОЧІКУЮЧИ НА «НІМЕЦЬКЕ ДИВО»