ЩО? ДЕ? КОЛИ?

НАРКОЗЛОЧИННІСТЬ ПЕРЕТВОРИЛАСЯ В УКРАЇНІ НА ОРГАНІЗОВАНИЙ БІЗНЕС
Представники українських та міжнародних неурядових організацій вимагають від органів державної влади, відповідальних за реалізацію політики протидій розповсюдженню наркотичних речовин, більшої прозорості та відкритості.

Про це йдеться в резолюції, ухваленій за підсумками засідання «круглого столу» в УНІАН «Сила наркополітики або наркополітика сили!?».
Приводом для проведення заходу, за словами одного з його організаторів — представника Міжнародного альянсу з проблем ВІЛ/СНІД в Україні Павла Скали, стала 14-та річниця ухвалення Верховною Радою трьох основних законів щодо протидії та впорядкування обігу наркотичних речовин, які лягли в основу державної наркополітики в цій сфері.
Водночас учасники «круглого столу» зазначили, що за 14 років вітчизняна наркополітика не призвела до кардинального покращення ситуації із вживанням наркотичних речовин. Кількість наркозалежних людей та різновидів наркотиків в Україні постійно зростає. За інформацією Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД, лише споживачів ін'єкційних наркотиків у країні налічується 402 тис. осіб. «Наркозлочинність перетворилася на організований наркобізнес, який дедалі частіше контролюється корумпованими чиновниками та правоохоронцями. Але чомусь саме наркозалежні, а не представники організованої наркозлочинності до цього часу залишаються основним об'єктом уваги правоохоронної та пенітенціарної систем»,— констатував П. Скала.
Учасники зібрання відзначили також певні позитивні зрушення в наркополітиці держави, що сталися у 2008 році: усунення на законодавчому рівні державної монополії на обіг наркотичних препаратів, схвалення стратегії зменшення шкідливих наслідків вживання наркотиків, запровадження програм замісної терапії метадоном у більшості регіонів України тощо.


ЩО ДУМАЮТЬ ПРО УКРАЇНУ РОСІЯНИ?
Більшість росіян (69%) допускають можливість конфлікту з Україною через питання належності Криму. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, здійсненого Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД), повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РФ.

При цьому 52% з них припускають, що він може відбутися в дипломатичній формі, а 17% не відкидають імовірності військового конфлікту між Росією та Україною і допускають збройний характер протистояння. Тільки 13% впевнені, що подібний конфлікт у будь-якій формі є неможливим, а 18% опитаних важко було відповісти.
Крім того, громадяни РФ вважають за необхідне захищати інтереси росіян у Криму, незважаючи на можливе ускладнення відносин з Україною (73%). Тільки 15% дотримуються думки, що краще не конфліктувати, 12% респондентів не дали відповіді, тимчасом як 44% переконані в необхідності обговорювати з Україною питання про те, кому повинен належати Крим.
Частина росіян (22%), навпаки, впевнена, що обговорювати давно вирішене питання не варто; 19% респондентів вважають, що тепер ця проблема не на часі, але за певних умов, наприклад, у разі вступу України до НАТО або її виходу з СНД, це питання необхідно порушити; вагалися щодо відповіді 14% опитаних.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДОМИМ ЛЮДЯМ ЗАБОРОНИЛИ РЕКЛАМУВАТИ ЛІКИ
  • ЗА КРОК ДО ПЕРЕМОГИ
  • АРМІЯ КНДР ГОТОВА ДО ВІЙНИ
  • РІО-ДЕ-ЖАНЕЙРО ЧЕКАЄ НА ГОСТЕЙ