РОЗМАЇТТЯ

ДОБРОВОЛЬЦІ ГОТУЮТЬСЯ ДО ЕКСПЕДИЦІЇ НА МАРС
У підмосковному лісі розпочалося зимове тренування з виживання. На випробування в снігах наважилося десятеро сміливців з Росії і Європи. За підсумками експерименту відберуть шістьох добровольців в екіпаж імітації 105-добового польоту на Марс. «Політ» розпочнеться в березні у спеціальному медико-технічному комплексі Інституту медико-біологічних проблем РАН. Ще одне, 520-добове дослідження заплановано на кінець цього року й початок наступного.

Мета проекту «Марс-500» — отримати практичний досвід для підготовки до реального польоту людини на Червону планету. Наукові дослідження покликані допомогти оцінити вплив ізоляції, замкненого простору і стресу на різні аспекти життєдіяльності людини.
Додамо, що ймовірність захворіти від переохолодження в зимовому лісі в добровольців зведена до мінімуму: вони одягнуті в спеціальні теплозахисні костюми, які дають змогу виживати протягом трьох діб за 60-градусного морозу. При собі в них є шість літрів води, аптечка, невеликий запас продуктів, риболовецькі гачки, маленька пилка, радіостанція, сигнальні засоби та інше приладдя.
Крім того, перед тренуванням космонавти вдягнуть на себе пасок з датчиками, які постійно реєструватимуть стан їхнього здоров'я за допомогою системи дистанційного медичного контролю, випробуваної на Південному полюсі.

«ЖИВИЙ» КИЛИМОК
Швейцарська винахідниця створила «живий» килимок для ванної кімнати, який складається з 70 шматочків моху: кулястого, лісового й острівного, повідомляє Ananova. За її словами, завдяки постійній вологості у цьому приміщенні килимок завжди буде зеленим. Він м'який, приємний на дотик для ступень ніг і не має запаху.
Автор винаходу Нгуєн Ла Чанх стверджує, що такий килимок корисний для здоров'я і не потребує особливого догляду. «Мені хотілося придумати щось нове в домашньому рослинництві. Рослини у вазонах у кутках — це добре, але кортіло чогось іншого, — розповіла вона. — Вважаю, що мій килимок сподобається тим, хто живе в урбаністичному середовищі, далеко від парків і природи».
Нині пані Нгуєн шукає інвесторів, аби почати масове виробництво «живих» килимків. Вартість прототипу — близько 300 дол.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ
  • ДИВА