СПОРТ

КУБОК УЄФА: НІБИ Й ЗИМИ НЕ БУЛО
Найкращі українські клуби з режиму тренувальних зборів повертаються до офіційних змагань. Перші поєдинки харківського «Металіста» і київського «Динамо» в 1/16 фіналу Кубка УЄФА довели, що вітчизняні команди цілком здатні грати взимку проти колективів із країн, які переривають чемпіонати хіба що під час Різдва.

Особливо показовим став результат харків'ян. Команда Мирона Маркевича зіграла в Італії проти «Сампдорії» максимально зосереджено і змогла зробити те, що в історії українсько-італійських стосунків було нечасто: після гри на табло генуезького стадіону світилися цифри 0:1!
Хитрун Маркевич вирішив піти на експеримент: замість Марко Девіча на вістрі атаки діяв дебютант «Металіста» Денис Олійник, якому судилося стати автором єдиного голу. На поле вийшли також Горяїнов, Майдана, Обрадович, Папа Гуйє, Бордіян, Едмар (Ганцарчик, 90+3), Рикун (Березовчук, 90), Слюсар, Валяєв, Жажа (Девіч, 80).
У першому таймі гострих моментів не бракувало, і вийти уперед могли обидва колективи. Та забити судилося гостям, коли арбітр матчу вже готувався відправити команди на перерву. Олександр Рикун майстерно навісив із лівого флангу, а Денис Олійник класно зіграв головою.
Після перерви господарі багато атакували, але «Металіст» теж мав шанси забити. Жодному із суперників більше відзначитися не вдалося, тож команда Маркевича везе з Італії повноцінну перемогу.
Набагато складніше в другому матчі буде динамівцям Києва. Іспанська «Валенсія» в першому таймі виїзного поєдинку змогла витиснути максимум чи не з єдиного гострого моменту, який створила. На 9-й хвилині Мата втік від Несмачного, котрий через кадрові втрати діяв на незвичній позиції правого захисника, і прострілив на Сілву. Давиду залишалося тільки випередити Богуша і підставити ногу — 0:1. Такий рахунок був ще прикріший через те, що і до, і після пропущеного м'яча динамівці мали шанси забити. Артем Кравець поборовся із захисниками й створив собі можливість для удару з лінії штрафного майданчика — вище воріт. Артем Мілевський змарнував як мінімум два моменти...
Справедливість було відновлено, коли після перерви Мілевський заробив небезпечний штрафний, Флорін Чернат потужно пробив, і м'яч від голови Рауля Альбіоля зрикошетив у ворота (1:1).
Динамівці відчули вітер перемоги, але саме в цей час бельгійський рефері Серж Гумієнні вирішив нагадати, що він принциповий до безглуздя. Понад половину другого тайму господарі догравали в меншості: суддя дав Мілевському другу жовту картку за симуляцію (в першому таймі арбітр оцінив «гірчичником» надто довгий язик лідера «Динамо»). На фініші поєдинку наставник «Валенсії» Унаї Емері, сподіваючись на перемогу, випустив на поле всіх своїх лідерів — Вілью, Бараху, Хоакіна, але пристосуватися до київського «морозу» і лапатого снігу титуловані іспанці так і не змогли.
Наступного тижня «біло-синім» в Іспанії буде непросто, однак мінімальний шанс виграти двобій таки є: «Валенсія» має неабиякі проблеми в обороні.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧЕМПІОНАТ СКАНДАЛІВ, ПЕРШІСТЬ БЙОРНДАЛЕНА
  • ЗІРКОВИЙ ЧАС АНДРІЯ ВОРОНІНА