ВІЙСЬКО

СУПЕРЕЧКИ НАВКОЛО «ТОЧКИ»
Усі важливі державні об’єкти України, як відомо, знаходяться під захистом засобів протиповітряної оборони. Проте ракетні установки, призначені для ураження цілей, що не санкціоновано вторглися у повітряні простори нашої держави, без радіотехнічних військ Повітряних сил нічого не варті: саме останні вказують їм координати повітряних цілей. Зважаючи на це, навесні 2005 року на півночі Чернігівщини було розгорнуто окремий радіолокаційний підрозділ, на який покладалися завдання контролю за використанням повітряного простору України.

На його озброєнні були дві радіолокаційні станції й радіовисотомір. Станції працювали три-чотири години на добу і, зважаючи на свої тактико-технічні характеристики, не могли впливати на стан здоров’я людей.
Деякі політики вирішили використати факт знаходження РЛС або, як її ще називають, «точки» для підвищення свого політичного рейтингу. І заявили, що вони негативно впливають на фізичний стан жителів Чернігівської області, вимагаючи їхньої передислокації. Військові не стали встрявати у суперечку, а вирішили з’ясувати, чи насправді вони шкодять людям. Тому звернулися до фахівців Інституту гігієни та медичної екології ім. О. Мерзєєва Академії медичних наук України з проханням провести відповідні дослідження. Ті й провели їх, з’ясувавши, що станції не завдають шкоди місцевому населенню. Адже за їхнього розміщення військові дотримувались правил безпеки, зокрема, санітарно-захисна зона становить близько 400 м навколо станцій.
Оскільки ситуація була напружена, було ухвалене рішення щодо вивчення можливостей перенесення радіолокаційних станцій на інше місце. Проте і в цьому разі військові чимось не догодили місцевій владі, бо головний санітарний лікар Чернігівської санепідемстанції відмовився погоджувати необхідні документи, а чиновники Чернігівської райдержадміністрації заявили, що рішення їхніх попередників про перенесення РЛС в інше місце є помилковим, тому немає сенсу вирішувати цю проблему подібним чином.
Між військовим відомством і Чернігівською обласною держадміністрацією існує угода про співпрацю. Зважаючи на це, міністр оборони України Юрій Єхануров звернувся до обласної ради з проханням виділити ділянку землі, на якій можна було б розмістити позиції підрозділу. Депутати відгукнулися на нього, але ділянка, яку вони запропонували, непридатна для дислокації на ній підрозділу. Адже РЛС — складний технічний засіб, робота якого зумовлена низкою чинників. Насамперед місцем його розташування: від цього, зокрема, залежить, чи «бачитиме» він повітряний простір, чи буде «сліпим». До речі, нещодавно на позиції підрозділу завітали фахівці Чернігівської санітарно-епідеміологічної станції. Мета — перевірити вплив роботи РЛС на здоров’я людини. Для цього вони виміряли потужність електромагнітного поля навколо станції. Виявилось, що воно аніскільки не перевищує норм, визначених нормативно-правовими документами. Як розгортатимуться події далі — покаже час. У Міністерстві оборони України сподіваються, що здоровий глузд переможе і проблема буде вирішена в правовому полі й без шкоди для безпеки держави.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗА НОВІТНІМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ