ЩО? ДЕ? КОЛИ?

МІЖ УКРАЇНОЮ І ЄС — СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО
Співпраця між Україною і ЄС у сфері енергетики є частиною стратегічного партнерства і не має комерційної складової. Про це в Брюсселі заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу за підсумками зустрічі з Президентом України Віктором Ющенком, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Відповідаючи на запитання українських журналістів щодо принципової можливості укладання прямих контрактів на транзит газу між Україною і Євросоюзом, Баррозу повідомив, що таких двосторонніх контрактів не може бути, адже комерційні угоди укладаються не державами, а суб'єктами господарювання. «Контракти, укладені на сьогодні, є контрактами між європейськими компаніями та «Газпромом». Фактом є те, що цей газ йде через Україну. Те, що ми обговорювали, не було жодним чином комерційною угодою між нами, це — тісніше стратегічне партнерство між Єврокомісією і Євросоюзом з одного боку, й українською владою — з другого, з приводу того, як ми можемо співпрацювати в питаннях, пов'язаних з українською системою постачання газу. Це те, з приводу чого ми дійшли згоди»,— сказав Баррозу.
Президент Єврокомісії повідомив також, що європейські та українські експерти отримали відповідні інструкції для підготовки міжнародної конференції донорів з модернізації української ГТС, яка має відбутися 23 березня в Брюсселі. «Ми обговорювали це питання з нашими українськими партнерами, а також з міжнародними фінансовими інституціями, такими як МВФ, Світовий банк та інші. Ми спільно розглядали можливості для покращення цієї мережі та її взаємодії з європейською стороною. Але це не є комерційною справою. Це — частина двосторонньої співпраці між ЄС і Україною»,— наголосив керівник Єврокомісії.
У відповідь Віктор Ющенко висловив переконання щодо важливості приєднання України до європейського Договору про енергетичне співтовариство вже протягом поточного року, що дасть змогу реформувати енергетичний сектор країни. Майбутня міжнародна інвестиційна конференція відкриє шлях до модернізації української ГТС, до оновлення її «облікового господарства», встановлення лічильників газу на вході та на виході з української транзитної мережі. Глава держави зауважив, що Україна виступає за ефективний самодостатній моніторинг транзиту газу з боку Єврокомісії.
«Ми ведемо відкриту політику і зацікавлені в тому, щоб Європейська Комісія, Європейський Союз, як і всі громадяни Європи, розглядали Україну як надійного партнера і транзитера, інтегрованого в європейський економічний простір. Ми домовилися про офіційний візит Баррозу до Києва, де на офіційному рівні зможемо розглянути інші аспекти співпраці у 2009 році. Безумовно, контекст 2009 року — це підписання Угоди про асоціацію. Переконаний, що у 2009 році ми досягнемо цього історичного рішення»,— заявив Президент України.


КОНГРЕС ПІДТРИМАВ ОБАМУ
Новий президент США Барак Обама здобув першу значну перемогу на внутрішньополітичному фронті. Палата представників конгресу США схвалила його план стимулювання економіки, на реалізацію якого асигновано 819 млрд доларів. Законопроектом передбачено 544 млрд дол. на інфраструктурні витрати і 275 млрд дол. у вигляді податкових пільг для приватних осіб та бізнесу, повідомляє Associated Press.

У той же час експерти зауважують, що беззастережною перемогу Обами в конгресі назвати не можна. Демократи і республіканці під час голосування за економічний план розійшлися по різні сторони барикад: майже всі однопартійці президента висловилися на підтримку законопроекту, а їхні опоненти — проти. Республіканці вважають, що заплановано надто багато держвитрат, а податкових послаблень — недостатньо.
Тепер своє слово має сказати сенат, у якому перевага Демократичної партії є не такою переконливою, як у палаті представників. Глава держави сподівається, що законопроект буде схвалений до середини лютого. Поспіх зумовлений тим, що 16 лютого конгрес планує піти на парламентські канікули, приурочені до державного свята — Дня президентів. А становище в економіці нині таке, що потребує невідкладних заходів з боку уряду.
В адміністрації Барака Обами схвалення нової економічної програми вважають найважливішим кроком на шляху до відновлення економіки США, яка вже понад рік перебуває в рецесії, переживаючи найважчу кризу від часів Великої депресії. Заходи, що їх вживають, повинні допомогти у створенні чотирьох мільйонів додаткових робочих місць упродовж найближчих кількох років.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІДКРИВСЯ СВІТОВИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ФОРУМ
  • КСУ РОЗСУДИТЬ
  • ВРЯТУВАТИ «АРТЕК»