РОЗМАЇТТЯ

НА СТРІТЕННЯ ХОЛОДНО — СКОРО ВЕСНА
Якщо на початку місяця панує погожа днина, то весна буде рання, ясна, стверджують народні прогностики. Значного потепління цієї пори не чекають — теплий лютий приносить холодну весну. Найсприятливіша для майбутнього врожаю погода — помірні холоди та значні опади. Останній місяць зими має підготувати запас вологи для ґрунту: «Багато у лютому снігу на полях — багато восени хліба у засіках».

1 — Макара. Сонячний, ясний день — на ранню, погожу весну.
2 — Юхима. Сонячний полудень — рання весна. Зійде, затуманившись, ясний місяць — щедро вродить жито. Заметіль — на сніжну Масляну.
4 — Тимофія. Чим дужчі тимофіївські морози, тим ближче весна. Пора великих заметілей. Морозні візерунки на шибках тягнуться по склу вгору — на мороз, нахилились у бік — на відлигу.
5 — Клима. Південний вітер — вродять ярові.
6 — Оксани. Який день, така і весна: за гарної погоди чекай доброї весни.
7 — Григорія. Яка погода з ранку до полудня, така сама буде у першій половині наступної зими, а з полудня до вечора — у другій.
10 — Охріма. Дме дужий вітер — на дощовий і холодний рік.
11 — Лаврентія. Промерзла земля, кучугури снігу й іній на деревах — прикмети врожайного року.
12 — Василя. Червоний місяць — на великий вітер. Сніг лапатий — на відлигу.
13 — Микити. Сонце в колах — на щедрий врожай.
14 — Трифона. Небо зоряне — на пізню весну. Великий капіж — вродять коноплі. Довгі бурульки — довгий льон.
15 — Стрітення. Зима з весною зустрічаються. Яка зустріч, така і весна: сонячно — ясна, похмуро — на запізнілі заметілі, сніг — затяжна та дощова. У надвечір'я сонце визирне крізь хмари — час морозів минув, та якщо цього не станеться, то лютуватимуть вони до Власового дня (24 лютого). Відлига передвіщає холодну й гнилу весну. Іній — на врожай гречки й картоплі. Вранці випав сніг — вродять ранні хліба, у полудень — середні, у надвечір'ї — пізні. Вітер через дорогу сніг перемітає — сіють просо, а коли відлига і капіж — пшеницю. Ясний день — гарні льони.
20 — Луки. Південний вітер — вродять ярові. Заходить червоне сонце — на холодне, вітряне літо.
23 — Прохора, Масляна. Який день тижня Масляної ясний — в такий самий сіють пшеницю. Падає сніг — вродить гречка. Поворот на весну: «Прийшов Прохор та прийде Влас — буде тепло й у нас».
24 — Власа. «Пройшов Влас — із печі злазь»: його морози останні.
28 — Онисима. Онисим Зимобор — зима і весна вирішують: кому йти вперед, а кому назад повернути.
також у паперовій версії читайте:
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ІМЕНИННИКИ В ЛЮТОМУ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • МАНДРИ