БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЧИ ЗАВІТАЄ ДО НАС ГРИП?
Дільничні лікарі ще з радянських часів уникали діагнозу грип. Тож, певно, за звичкою і тепер терапевти про всяк випадок пишуть у лікарняному листку ГРЗ або ГРВІ. Проте грип не зважає на «ритуальні танці» навколо термінів і діагнозів — він на порозі нашої оселі... Принаймні так вважає директор Українського центру ГРВІ й грипу професор, доктор медичних наук Аркадій Фролов.

— Наша установа «Український центр грипу та гострих респіраторних інфекцій» щотижня відстежує у десяти контрольних українських містах показники захворюваності на грип та ГРІ. Минулого тижня вони перебували на сезонному, звичайному для цієї пори року, рівні. Загалом у всіх містах показник зареєстрованої захворюваності зріс лише на 9,8 відсотка порівняно із попереднім тижнем. У всіх містах рівні захворюваності були суттєво нижчими за епідемічний поріг. За даними обласних вірусологічних лабораторій, захворюваність здебільшого була зумовлена активізацією респіраторних вірусів: аденовірусів і вірусів парагрипу. А ось активізація вірусів грипу в країні поки не розпочалася. Втім, закінчилися шкільні канікули та святкові дні, впродовж яких діти й дорослі менше спілкувалися у великих колективах, тож в Україні очікується активізація епідемічного процесу грипу та ГРІ.
— Аркадію Федоровичу, чи не надмірну увагу ми приділяємо цій проблемі? Адже дехто вважає, що лікувати грип безглуздо: ця хвороба не така вже й небезпечна і мине сама по собі.
— Така позиція є небезпечною! Захворювання на грип може спричинити навіть летальний кінець, особливо у маленьких дітей і літніх, немічних людей. Крім того, недуга може залишити після себе різні ускладнення. Грип загрожує також серцево-судинній системі, скорочуючи на кілька років тривалість життя людини. Іронічне висловлювання «Без лікування грип триває тиждень, а з лікуванням сім днів» цілком доречне, але тільки у тому разі, якщо лікування розпочато із запізненням, адже треба вчасно запобігти розвиткові грипу. Найгостріша фаза хвороби спостерігається у перші дні після зараження. Ось тоді слід терміново вживати заходів. Своєчасність лікування не тільки скоротить термін тривалості захворювання, а й зменшить імовірність розвитку ускладнень.
— Чи правда, що для людей із хорошим імунітетом грип не страшний?
— Справді, є люди, які не хворіють на грип. Така стійкість існує завдяки хорошій спадковості й присутня у людини від народження. Однак таких щасливчиків одиниці. Іншим лікарі рекомендують не нехтувати профілактикою захворювання. Людина може практично не хворіти і не застуджуватися, але це не є гарантією того, що чергова епідемія грипу омине такого обранця долі.
— Моя мама, коли у нас із братом у дитинстві стрімко піднімалася температура, прагнула негайно її збити. Вона була переконана, що висока температура нищить серцево-судинну систему, виснажує організм загалом...
— Надто висока температура (понад 40°) є загрозливою для людського організму, особливо, якщо вона тримається впродовж трьох-чотирьох днів. Тут і до летального кінця недалеко. Втім, коли йдеться про показники у межах 38–39°, які тримаються день-другий, збивати температуру не варто. Підвищена температура — свідчення того, що організм бореться з недугою. Втім, дехто високу температуру переносить погано. Виникає надмірна слабкість, м’язові болі, ломота у суглобах. У таких випадках лікарі обов’язково рекомендують жарознижувальні препарати. Однак, якщо температура ударними темпами буде «збита» до рівня 35,5–36 градусів, то це гарантовано затягне процес повного одужання на сім— десять днів. А загальна слабкість «переслідуватиме» вас принаймні ще тиждень.
— Часто-густо у рекламних роликах пропонують новітні антибіотики, що здолають усі застуди й грип краще від інших засобів. Чи впливають вони на вірус грипу безпосередньо?
— Антибіотики діють лише на бактерії. Оскільки віруси нічого спільного з бактеріями не мають, тож лікувати вірусні захворювання антибіотиками, зокрема й грип, марна справа.
— Із власного досвіду знаю: застосуєш хороший антибіотик, одразу відчуєш полегшення, хоча повного одужання швидко досягти не вдається.
— Пояснення цьому просте. Іноді на тлі послабленого імунітету до вірусної інфекції може приєднатися повторна бактерійна інфекція. Тому «придушивши» ще одного агресора, отримуєте додаткові сили на боротьбу із грипом. Тож цілком можливе застосування антибіотиків як допоміжного засобу, але за умови їх призначення лікарем.
— Ми не вперше зустрічаємось з Вами, Аркадію Федоровичу. Знаю, що Ви як профілактичний засіб рекомендуєте вітаміни, а також споживати цибулю і часник, квашену капусту й лимони...
— Статистика свідчить: вітаміни — це чудово, але від грипу вони не рятують. Вітамінна профілактика має загальнозміцнювальний характер і безпосередньо на вірус не впливає. Ефективність такого способу захисту від грипу ледь сягає 45 відсотків, що, до речі, теж непогано. Оптимальним шляхом є комплексна профілактика, яка передбачає загартування, імуностимулюючі препарати, вакцинацію і, звичайно, вітаміни.
— Хіба щеплення дає стовідсотковий захист від грипу?
— Звісно, ні. Хоча багато хто переконаний: після щеплення захворіти неможливо. Насправді це не так: ризик зараження лишається, але істотно зменшується. У середньому щеплення забезпечує захист на 80–90 відсотків.
Сучасні вакцини переносяться легко, зазвичай після щеплення не буває жодних симптомів захворювання. Лише у деяких, особливо чутливих людей, може з’явитися почервоніння у місці ін’єкції або на кілька годин трохи підвищитися температура.
— Але ж віруси грипу постійно мутують, отже, неможливо передбачити, який з них буде у «моді» в сезоні, що почався, і створити вакцину, що захищає саме від нього?
— ВООЗ постійно досліджує переміщення вірусів по всьому світу і на підставі цього висловлює побажання розробникам вакцин. Навіть якщо прогноз виправдається не на 100 відсотків, вакцина все одно діє, бо більшість вірусів грипу мають загальні антитіла. Приміром, цьогоріч інфекція буде представлена комбінацією вірусних штамів А «Брісбен 1», «Брісбен 2» і В «Флорида». До цього в Україні «гостювали» два останні штами. Втім, комбіновані вакцини, що були своєчасно закуплені МОЗ України, враховують специфіку цих штамів. До речі, хочу заспокоїти тих, хто не встиг зробити або має протипоказання до щеплень. Даних про те, що грип, який спричинять ці віруси, відрізнятиметься важким перебігом, немає. Та зазвичай, коли до країни приходить новий штам вірусу, точно розмах епідемії передбачити складно.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ


також у паперовій версії читайте:
  • КЛАВІАТУРА ЗДАТНА ЗІГРІТИ
  • ПУЛЬТ ДИСТАНЦІЙНОГО КЕРУВАННЯ МОЗКОМ
  • БАКТЕРІЇ І СИРОВИНА ДЛЯ ПАРФУМЕРІЇ
  • САЛО ПРОТИ ВІРУСІВ
  • ПЛОДОВО-ЯГІДНА ТЕРАПІЯ
  • ОДА СКЛЯНЦІ КЕФІРУ