УВАГА: ДІТИ!

ЩОБ У ВСІХ БУЛА МАМА!
Майже щоразу, коли йдеться про ситуацію в Україні з усиновленням дітей-сиріт і дітей, які залишилися без опіки батьків, зазначається, що й досі проблемним є усиновлення дітей старшого віку. Може, бачили, як в одній з телепередач на цю тему десятирічний хлопчик сказав, що це несправедливо, що йому та його одноліткам також надзвичайно хочеться мати тата й маму...

Є підстави сказати, що з нового року у таких дітей з’явиться більше шансів бути усиновленими. Адже не секрет, що у багатьох випадках подружжя не наважувалося усиновлювати дітей старшого віку, бо сімейний бюджет не дозволяв створити для них належні умови.
Що ж зміниться? Підвищаться соціальні гарантії для тих, хто вирішить усиновити дитину, якій виповнилося більше трьох років. Це передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування», що набирає чинності з 1 січня 2009 року.
Таким чином, Кодекс законів про працю доповнюється положенням, згідно з яким жінкам, котрі усиновили дитину старше трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. Ця відпустка може бути використана також батьком дитини (частина друга ст. 182).
Цим положенням доповнено і Закон України «Про відпустки» (ст. 18-1). Водночас скористатися правом на таку відпустку можливо лише за умови, якщо заява про її надання надійшла не пізніше трьох місяців від дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. Така відпустка надається за заявою особи, котра усиновила дитину, на підставі рішення про усиновлення дитини й оформляється наказом (розпорядженням) власника чи уповноваженого ним органу.
Поліпшено і грошове забезпечення родин, які усиновили дитину. Внесено зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми». З нового року серед видів державної допомоги сім’ям із дітьми буде й допомога при усиновленні дитини (пункт 2-1 частини першої ст. 3).
Крім того, врегульовано питання про надання допомоги при усиновленні дитини, а саме закон доповнено окремим розділом III-А (ст. 12-1, 12-2, 12-3).
Установлено, що право на допомогу при усиновленні дитини має особа, яка є громадянином України, постійно живе на її території та усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (якщо усиновлювачами є подружжя — один із них на їхній розсуд).
Таку допомогу призначають на підставі рішення про усиновлення дитини і незалежно від одержання на дитину інших видів допомоги. Якщо усиновлено двох і більше дітей, допомогу надають на кожну дитину.
Варто звернути увагу, що допомогу при усиновленні дитини призначають за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше дванадцяти місяців від дня набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини.
Щодо розміру допомоги при усиновленні дитини, то вона надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні першої дитини. Порядок і умови виплати допомоги при усиновленні дитини та підстави для припинення виплати такої допомоги визначаються Кабінетом Міністрів України.
Згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування» Кабінет Міністрів у тримісячний термін від дня опублікування цього закону, тобто з 22 жовтня 2008 року, має забезпечити видання відповідно до своєї компетенції нормативно-правових актів, що випливають із цього закону.

Людмила ШЕРШЕЛЬ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОДАРУНКИ ДЛЯ «МАЛЯТКА»
  • ОГРЯДНА— НЕ ОБОВ’ЯЗКОВО ХВОРА
  • ЗАПИТУВАЛИ — ВІДПОВІДАЄМО